Joncy en ons hameau Balas liggen tussen de wijngebieden Côte du Chalonnais en de Côte de Maconnais, die overloopt in de Beaujolais.

In de buurt zijn leuke wijntochten te maken voor verrassende proefontdekkingen, hieronder geven we u wat tips. Of vraag ons naar restaurants voor een eenvoudige lokale maaltijd of juist voor culinaire verwennerij in een restaurant met Michelinster. De Cote d’Or, met plaatsen als Beaune en Dijon, ligt ook op korte rijafstand.

Houdt u meer van cultuur en historie dan zijn steden als Cluny, Chalon sur Saône, Macon makkelijk bereikbaar met ieder een eigen historisch karakter. In Cluny natuurlijk de bekende Abdij. Ook uit de  prehistorie zijn mooie plekken te bezoeken bijvoorbeeld de rotsen van Solutré en Vergisson en de grotten van Azé. Verder zijn er interessante plekken om de industriële historie te verkennen bijvoorbeeld oude fabrieken langs het canal de Bourgogne (bijvoorbeeld de Briquetterie bij Ciry le Noble) of Montceau les Mines, een oude mijnstad en le Creusot met de staalfabrieken van de familie Schneider.

   

Op 30 min. rijafstand is een TGV station in Le Creusot/Montchanin; het is maar 1 uur en 20 minuten naar het Gare de Lyon midden in Parijs !

Voor fietsliefhebbers loopt de voie verte (80 km lange oude treinbaan) door het nabijliggende stadje St Gengoux le National. Ook geschikt voor rolstoelgebruikers. In de buurt zijn er veel wandelmogelijkheden. De kaarten liggen in de gîte of bij het Office du Tourisme voor u klaar.

   

Tips voor wijntochten:
Wijnstadjes als Mercurey, Rully, Givry, Bouzeron, St Veran, Viré-Clessé maar ook de Beaujolais-streek met zijn 10 cru’s liggen op rij-afstand en u kunt hier leuke wijnen vinden. Beaune, Meursault , Pommard en Clos Vougeot liggen wat verder, maar zijn ook de moeite waard om te bezoeken.

Er zijn ook diverse caves cooperatives in de nabije omgeving bv. cave de Genouilly, cave de Bissey sur Cruchaud, cave de Buxy en cave de st. Gengoux.

Voor meer informatie kunt u altijd terecht bij het Office du Tourisme in St-Gengoux: